Tsjernobyl. Een plek die erbij ligt als geen enkele andere ter wereld. Wie daar aan urbex (of urban exploring) kan gaan doen, beleeft unieke momenten. En dat is precies wat STARLING jou met deze fotografiereis biedt. Lege schoolbankjes, een langzaam vervallend zwembad, cinemastoeltjes waarin mensen ooit onbezorgd naar de film keken, compleet verlaten flatgebouwen, … we zien ze allemaal door onze eigen fotolens in Tsjernobyl en het naburige spookstadje Pripjat.

De tijd bleef er stilstaan op die noodlottige aprildag in 1986. Samen met topfotograaf Thierry Vanhuysse trek je in alle respect, gewapend met je fototoestel, door de verlaten urban jungle van Tsjernobyl. Het wordt een ervaring om nooit te vergeten.

LET OP: RESERVATIE VAN JOUW REIS ONDER VOORBEHOUD, AFHANKELIJK VAN DE LICENTIES VOOR 2019 DIE NOG NIET ZIJN OPEN GESTELD.

 

Op 26 april 1986 loopt het grondig mis in Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Door het uitschakelen van veiligheidsmechanismen tijdens enkele testen ontstaan 2 ontploffingen die grote gevolgen hebben… Er komt een ongeziene radioactieve wolk vrij die hoog in de lucht wordt geblazen en meegevoerd wordt door de wind. De onheilspellende wolk verspreidt zich de komende uren en dagen over een groot deel van Europa.

Een dag later worden de 50.000 inwoners van het stadje Pripjat, dat op 4 km van de centrale ligt, geëvacueerd. In enkele uren tijd moeten mensen er hun volledige hebben en houden achterlaten om nooit meer terug te keren. Intussen staat de stad er al 30 jaar volledig verlaten bij...

De momenten ter plaatse zijn beklijvend en zullen ongetwijfeld een diepe indruk nalaten. We proberen dan ook met alle nodige respect de plaatsen te betreden. Onze impact wordt beperkt tot een minimum en we staan in groep intens stil bij het drama dat hier is gebeurd. "Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.". Met onze beelden proberen we de impact van deze kernramp weer te geven en hopen we onze omgeving duidelijk te maken dat dit nooit meer zou mogen gebeuren. 

 

Waarom moet je mee op deze fotografieworkshop?

 • Een uniekere locatie voor stadsfotografie bestaat niet. Je krijgt een stuk geschiedenis te zien, een plaats waar mensen van het ene op het andere moment uit verdwenen.
 • We komen op locaties waar je als individu nauwelijks binnengeraakt, met STARLING kan het wel.
 • De begeleiding ligt in professionele handen van Thierry Vanhuysse én een ervaren lokale gids. Voor beide gidsen staat veiligheid voorop.
 • Thierry geeft je ter plaatse advies, tips en trucs, zodat je meteen je skills bijschaaft en sowieso met schitterende beelden huiswaarts keert.
 • Je reist in een kleine groep van zes deelnemers, waardoor je alle ruimte hebt om te fotograferen en bij te leren.
 • De plaats is veilig. Lees alles over de straling ter plaatse in DEZE detailfiche.

 

Wie kan er mee op fotografiereis naar Tsjernobyl?

De reis is toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk wat je niveau van fotografie is. Voor urbex-fotografen is het een echte must, een once in a lifetime. We reizen met een kleine groep van zes deelnemers, zodat iedereen voldoende ruimte heeft om goed te kunnen fotograferen en zodat optimale individuele begeleiding en bijsturing mogelijk is. ’s Avonds bekijken we elkaars beelden en voorziet Thierry feedback. Ook maken we de tijd om onze ervaringen en gedachten met elkaar te delen. We zijn tenslotte op een plaats waar zich 30 jaar geleden iets onwezenlijks heeft afgespeeld.

 

Thierry Vanhuysse, een topfotograaf als reisbegeleider

Thierry begeleidt deze fotografiereis en wordt daar op locatie bij geholpen door een ervaren lokale gids. Na zijn prospectiereis naar Tsjernobyl kwam hij alvast met beelden thuis waar wij behoorlijk van onder de indruk waren.

Hij streeft er de hele reis naar om jullie met uitzonderlijke beelden naar huis te laten gaan. En bovenal wil Thierry jullie met deze heel speciale STARLING-reis een unieke en onvergetelijke ervaring bezorgen!

Inschrijven

Boek deze reis

1870 euro
nog 1 plaats
Inschrijven voor
31 mrt 2019
Begeleider
Thierry Vanhuysse
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen (alle op basis van éénpersoonskamers), alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.) en een bijdrage aan het garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

kaart

Fotoreis Tsjernobyl: accommodatie en vervoer

We nemen het vliegtuig richting Kiev, van waaruit we comfortabel vervoer (mét eigen chauffeur) voorzien  naar Tsjernobyl (een rit van ongeveer 2 uur).

Zowel in Kiev als in Tsjernobyl is het hotel van goede kwaliteit. Gezien er in Tsjernobyl maar één hotel is, hebben we weinig keuze uiteraard. De kamers zijn allemaal op basis van éénpersoonskamer, behalve dan voor de koppels.

 

Fotoreis Tsjernobyl: klimaat, kledij en conditie

 • Voorzie voldoende warme kledij.
 • Neem liefst een paar extra stevige schoenen en oude kledij mee om in de getroffen zone zelf rond te lopen, zodat je een aparte set kleren hebt voor binnen Tsjernobyl en andere kleren kan aandoen als we er eenmaal uit zijn. De gebouwen die al 30 jaar leeg staan, zijn namelijk nogal vuil.
 • Stevige stapschoenen (2 paar)
 • Goede stevige broeken
 • Goede warme jas en onderkledij
 • Handschoenen (2 paar)
 • Muts
 • Plastic zakken (om vuile schoenen en kledij van in de zone bij terugkeer naar huis in op te bergen)
 • INTERNATIONAAL paspoort

Meer informatie volgt uiteraard na inschrijven.

De reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie. De meeste verplaatsingen gebeuren met de auto gebeuren en we stappen niet veel. In de gebouwen zelf is er vaak wel wat licht klim- en klauterwerk maar dit valt zeer goed mee en is voor iedereen te doen.

 

Foto’s maken in en rond Tsjernobyl

Een greep uit de fotolocaties in en rond Tsjernobyl:

Een ziekenhuis, kindercrèches, scholen, een cinema, het marktplein, bovenop het dak van het cultureel centrum, een desolaat pretparkje, een zwembad, het dak van een hotel, de koeltoren zelf, een zomerkamp, het dorpje Krasne, zonsondergang vanop de 16de verdieping van een verlaten flatgebouw, Duga radarstation,  Jupiter-fabriek, …

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons