Steltlopers hebben al vele vogelkijkers grijze haren bezorgd. In het grootste deel van de Benelux, zijn steltlopers niet zo algemeen te vinden. Daarenboven zijn sommige soorten behoorlijk moeilijk uit elkaar te houden. Het Lauwersmeer in het noorden van Nederland is een uitzondering op de regel en een fenomenale magneet voor deze prachtige vogels. Grote gemengde groepen van duizenden vogels kun je, op het juiste moment van de dag, van heel dichtbij waarnemen! Het Lauwersmeer is met andere woorden de ideale studieomgeving voor deze workshop, zowel voor beginners als gevorderden.

 

VOORLOPIG LAATSTE EDITIE!

 

Steltjes in een notendop

Steltlopers behoren tot een familie onder de vogels die sommige vogelliefhebbers liever mijden. Maar eigenlijk is het een razend interessante groep en een aantal kenmerken brengen je soms verrassend snel tot bij de juiste soort. Zeker als je weet waarop je moet letten. Net die kneepjes kom je tijdens dit weekend allemaal te weten.

Tureluur en Zwarte ruiter, Bosruiter, Witgat en Oeverloper, Groenpootruiter, Grutto en Rosse grutto, Wulp en Regenwulp, Bontbekplevier en Kleine plevier, Kleine strandloper, Bonte strandloper, Temminck's strandloper en Krombekstrandloper, enz... Het komt allemaal aan bod!

 

Actieve vogelworkshop

Wat moet ik precies van een vogelworkshop verwachten? Moet ik voorkennis hebben?

Voor onze steltloperworkshop is voorkennis niet noodzakelijk. We leren de kneepjes van A tot Z, voor beginners tot gevorderden. Doordat we werken in een kleine groep, is persoonlijke begeleiding gegarandeerd. Omdat de steltlopertrek zo massaal en ongezien is, kan je rekenen op talrijke superwaarnemingen.

Tijdens deze actieve vogelworkshop til je jouw persoonlijke kennis naar een hoger niveau:

  • topografie en leeftijdsbepaling: we gaan dieper in op de veerpartijen en de verschillende leeftijden van de steltlopers
  • ruiters, grutto's en wulpen: lezing en workshop steltlopers met 'lange' poten
  • strandlopers en plevieren: lezing en workshop steltlopers met 'korte' poten

We organiseren deze lezing 's avonds na het avondmaal. Het gaat er luchtig aan toe, zodat je vakantiegevoel op elk moment van de trip aanwezig blijft! Een voorbeeld van een stukje lezing vind je HIER.

 

Ervaren begeleider

De workshop wordt in goede banen geleid door Billy Herman. Billy is een heel fanatieke vogelkijker en heeft een zwak voor determinatie en topografie. Hij heeft ruime ervaring met het geven van lezingen over topografie en workshops over vogelherkenning. Billy vond zelfs al een nieuwe steltlopersoort voor België, de Amerikaanse Oeverloper. In zomerkleed was die nu niet bepaald moeilijk te herkennen, maar je moet er oog voor hebben. Hij probeert op een duidelijke en geduldige manier zijn expertise over te dragen. Met andere woorden: ongelofelijk leerrijk om met hem op stap te gaan!

Inschrijven

Doe mee met deze workshop

425 euro
bijna gegarandeerd vertrek
€120.00
€100.00
Inschrijven voor
01 aug 2017
Begeleider
David 'Billy' Herman
Inclusief
alle gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken en een bijdrage aan het garantiefonds.
Exclusief
transport, alcoholische dranken, reisbijstandsverzekering, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

kaart

Accommodatie en transport

Alle overnachtingen zijn van een standaard tot comfortabele kwaliteit, gedeelde sanitaire voorzieningen. We overnachten in 'Doosje'. Wie een extra overnachting wenst te boeken, kan met ons vrijblijvend contact opnemen. Het eten is ronduit fantastisch! Wie een luxekamer wenst te boeken, kan de extensie aanvinken. De meerkost bedraagt 100 euro voor het ganse weekend. Verplaatsingen gebeuren per auto op eigen kracht. Transport kan op aanvraag worden voorzien.

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

De excursies zijn makkelijk. We proberen zoveel mogelijk steltlopers te vinden van diverse leeftijden. Tijdens het weekend leer je hoe je steltlopers moet kijken, waar en wanneer je ze kan vinden, determineren, op leeftijd brengen, etc.

 

Klimaat, kledij en materiaal

Augustus in Groningen kan uiteenlopend zijn van omstandigheden. Kledij voor frisse en regenachtige omstandigheden is noodzakelijk. Verder is het weerbericht van die week af te wachten voor aangepaste kledij. Een verrekijker en indien voorhanden een telescoop zijn handig!